neljapäev, 21. mai 2009

Ajalugu on sündinud

Tänast päeva võib Eestimaa uusimas ajaloos kindlasti nõnda iseloomustada Tuletagem meelde, kuidas on lagunenud kõik viimase kaheksateistkümne iseseisvusaasta valitsused - skandaalide, avantüüride, pettuste ja kõige selle nimel, mida võiks tuua ühise nimetaja alla - võimuvõitlus. Maailmavaatelisus on olnud, vaid see osa valimisprogrammist, mis valikute tegemisel silma jääks, edasi tulgu mis iganes. Tänane valitsuse lagunemine pole selle poolest enam tavapärane, kuna sotsid lahkuvad valitsusest mitte skandaaliga, mitte avantüüriga, vaid idee nimel Ja just see ongi Eesti poliitilises ajaloos uus verstapost. Erakond ei ponnista viimase võimaluseni eesmärgil oma ministripoertfelle säilitada, vaid lahkub selle nimel, et oma maailmavaadet ja nägu säilitada. Peaministri kõrgema klassi demagoogiast jääb mulje, et kriisit väljumise nimel pole ideoloogial kohta, kõik peavad punnitama ühel eesmärgil - Eesti nimel. Aga, kas mitte ka need pole Eesti, kelle suunas pannakse raskuste koorem veerema või on tegu nõndanimetatud teise Eestiga, kellest pole asja.
Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida, vaid sellest, et sündinud ajalugu paneb inimesi mõtlema mitte ainult hetkelistele poliitlistele lubadustele, vaid ideedele, mida üks või teine poliitiline erakond kannab, kuidas ta oma valijate huvide eest seisab. MIs hinda ta idee nimel on nõus maksma!
Kuidas saab sotside erakond hüljata ühe oma põhiideedest - solidaarsuse. Jätta raskel ajal kõrvale selle väärtuse, mille eesmärgiks on mitte ainult leevenduse jagamine, vaid ka raskuste kandmine kõigi poolt võrdselt. Ta ei oleks ju enam erakond, vaid võimualdis seltskond, kelle jaoks pole südametunnistusel kohta.
Nii, et jah - poliitiline ajalugu Eestis on toimunud. Ideede väärtus on üle kasvanud võimu väärtusest ja see on sündmus, mida üle üks demokraatlik riik ja ka meie erakond võib uhkust tunda.
Siinjuures oleks paslik vastata meie peaministri avalduses sotsidele esitatud küsimusele:
... Samas usun, et Sotsiaaldemokraatliku erakonna lihtliikmetel on põhjust oma juhtkonnalt ja sotside juhtkonnal iseendilt küsida – miks nii läks? ...
...Aga sellepärast härra peaminister, et meie idee ja maailmavaade on aastakümneid vanem kui tänane valitsuskoalitsioon ja tahaks ikka ausa ilmega endale õhtul peeglis otsa vaadata...
A.

2 kommentaari:

  1. Päikest! Ma ei leia kuskilt muud kontakti, aga tahtsin tänada imeilusa kirjutise eest Saviano "Gomorra" kohta. Täpselt sellest see raamat räägibki :)

    VastaKustuta
  2. Maailmavaade on rohkem kui 100-aastane, seda auväärsem, et lõpuks ometi selg sirgu aetud sai. Ja ongi kohe uhkem tunne.

    L.R.

    VastaKustuta