esmaspäev, 18. mai 2009

Sotsid ja maailmalõpp

Tore ja uhke on lugeda peaministri sõnavõttu sellest, et kõik siin taeva all sõltub sotsidest. Esmaspäevased meediahõisked teevad sotsidest lausa ülemaailmse majandussuritise esiveduri või -piduri. Mõned näited: Valitsuse püsimine sõltub sotsidest; Valitsuskriis võib kaasa tuua krooni kursi languse; Riik saab iga kuuga miljardi või kaks miinust; Sotsid ei paku midagi uut; SDE väljaheitmine võib tuua rahva tänavale jne. Kuigi kõigis pealkirjades ei ole selgelt sotse risti löödud - on sisuga tutvudes võimalik seostada sotside tegevust peagi saabuva maailmalõpuga ikka.
Tegelikult tähendab see aga ühte, ükskõik millise ettepanekuga sotsid töölepingu seaduse puhul välja ka ei tuleks - reformile oleks see igal juhul vastuvõetamatu, sest meie kallid liberaalid ei näe selle valitsusliidu tunnelis enam valgust ja kui isegi Ansip näeb, siis peavad parteikaaslased paistvat valgust lähenevaks rongiks.
Valitsus vajab kindlasti remonti, küsimus on pigem selles, kas seda remonti saab teha kiirkorras masinat seisma jätmata või tuleb ikkagi hoog maha võtta ja mootor tervenisti ära vahetada. See on aga juba peaminstri vahetus ning uue valitsuse moodustamine. Antud juhul pole see aga reformistidele kasulik, sest nende erakonna populaarsuse kiire langemine võib uue valitsuse moodustamisel kõvasti kannatada saada, ning lõppeda hoopistükis kõige suurema opositsioonipartei staatusega.
Huvitavalt on praegu meedias suhteliselt vaikseks jäänud kesikud, kes ainult mõned sisutühjad arvamused välja on paisanud. Kas ei taheta kellegiga tüli kiskuda ja oodatakse, kes esimesena kondi viskab. Igal juhul aktiivset mustamist nagu ka kiitmist - pole kuulda olnud. Tähendab on lootust...
Kokkuvõttes teeb see aga kõik kurvaks, kompromisside vastuvõetamatus reformistide poolt - eemaldab kindlasti tänaseid koalitsioonipartnereid teineteisest veelgi, ka valitsusse võimalike uute sisenejate ninaesine jääb küllaltki tühjaks ja neilt oodatakse sisulist allumist reformistide korrale. See aga omakorda on märgiks, et kõne alla saab tulla ainult täiesti uus valitsus - uute osapoolte ja maailmavaadetega. Kas meil selleks on aega? Kindlasti mitte, mistõttu oskus kokkulepeteni jõuda, maksab praegu rohkem kui kunagi varem. Sotsid hoiavad oma ust ikka täiesti pärani ja nende süüdistamine maailmalõpus on ainult soov ennast valitsuskriisi süüst puhtaks pesta.
A.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar